Brazil zászló

Milyen a Brazil kávé?

A Brazil kávé kiemelkedő szerepet tölt el a kávépiacon. Brazília a világ vezető termesztője és exportőre a kávészemeknek, amelyek lágy íze nagyon jellegzetes sötét pörkölésű kávét eredményez.

A világ összes kávéjának körülbelül egyharmadát Brazíliában termesztik, és a brazil prémium kávé nagy része a Santos feliratot viseli, amit a kikötő után kapott, amelyen keresztül szállítják.

Magassági tartomány: többnyire 400 – 1600 méter tengerszint feletti magasságban teremnek
Szüret: május – szeptember
Éves kávétermelés: körülbelül 40-60 millió zsák
Gyakori fajták: Bourbon, Typica, Caturra, Catuai, Acaia, Mundo Novo, Icatu

Milyen a brazil kávé?

Brazília a világ legnagyobb exportőre, a világ kávétermelésének mintegy 60%-át adja, ez részben az ország méretének köszönhető. Brazília termékeny exportőr, bár a kávétermesztés átlagos tengerszint feletti magassága mindössze 1100 méter. Ez alapján a kávé nagy része magasan termesztett kávénak minősül (900-1 200 méter), de néhány termés biztosan alatta marad ennek a küszöbnek.

Sok kiváló minőségű eszpresszó blend készül Bourbon Santos vagy Brazil Cerrado kávéból, mivel a brazil kávék képesek elviselni a sötét pörkölésű kávékat anélkül, hogy túlságosan keserűvé válnának.

Ez részben a brazil kávébabok enyhe, kiegyensúlyozott ízének köszönhető. 

Milyen ízre számíthatsz?

A legjobb brazil kávé viszonylag alacsony savtartalommal rendelkezik, és nugátosan édes ízű, gyakran keserédes, csokoládés pörkölési ízzel. A legtöbb pörköletlen brazil zöld kávé száraz feldolgozású (mosatlan; természetes).

Zöld brazil kávé

Mivel a brazil kávékat viszonylag alacsonyan termesztik (például a közép-amerikai kávékhoz képest), a brazil kávébabok nem túl intenzívek. Ez kevésbé ízletes kávét eredményez, mint sok magasan termesztett alternatíva. Az iparág mérete és a mennyiségi termelés azt jelenti, hogy több lehetőség van a brazil kávék osztályozására.

Ezt maximálisan kihasználják, és szita méret, szín és cupping íz szerint válogatnak. Ezáltal több osztályba sorolják őket, legjobbtól a legrosszabbig.

Az alábbi kategóriák szerint sorolják őket: strictly soft, soft, softish, hard, riada, rio és rio zona.

Minőségi standard a brazil kávéknál

Általánosságban elmondható, hogy a Brazíliában termesztett kávé többsége közönséges, alacsonyan fekvő, alacsony minőségű arabica Nem rosszak, de nem valószínű, hogy prémium minőségű ínyenc kávénak számít. Azok, akik szeretik a sima, enyhe kávét, többnyire a brazil kávé választják, illetve a kávékészítők gyakran használják a blendekben, hogy lágyítsák az ízprofilt.

A brazil kormány közelmúltbeli erőfeszítései arra irányultak, hogy megváltoztassák ezt a megítélést és a brazil kávét újra különleges kávéként jelöljék meg. A Brazíliából származó bio- és Fair Trade minősítésű kávék ennek köszönhetően egyre gyakoribbak.

Brazília viszonylag alacsony fekvése miatt csak nagyon ritkán kapható Brazíliában „szigorúan magasan termesztett” (SHG) kávé, amely a világ legjobb kávészemeinek van fenntartva. Bár vannak, akik nem értékelik ezt, a brazil kávékat nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel lágy ízükkel nagyszerű kávét lehet készíteni. 

Jó kávé a brazil kávé?

Igen, kifejezetten jó kávé, de csak ha tényleg jó helyről vásárlunk pörkölt kávét. A termesztési módszerek és a zöld kávé feldolgozása terén elért fejlesztések azonban nem biztos, hogy elegendőek ahhoz, hogy kiküszöböljék azt a tényt, hogy az ország nem vulkanikus talaja nem feltétlen ideális a kávétermesztéshez, ahogyan az optimálisnál alacsonyabb termesztési magasság sem.

Mindezek ellenére Brazíliában kiváló kávékat termesztenek.

A jól működő exportipar azt jelenti, hogy a brókerek mindig kínálnak pörköletlen nyers kávét az észak-amerikai és kanadai nagykereskedők, forgalmazók és nyerskávé-importőrök számára. A brazil kávék alkotják a legnagyobb márkák által kínált számos blendek nagy részét és ez a fő kávéfajta, amelyet számos élelmiszerboltban kapható kávéban is használnak.

Kiemelt cikkek

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Szeretnél specialty kávékkal kapcsolatos érdekességekről, főzési technikákról és receptekről olvasni? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre!