Kenyai zászló

Milyen a kenyai kávé?

A kenyai kávé következetesen gazdag ízről, valamint mély, borszerű savasságáról és kellemes aromájáról ismert.
Kifejezetten világos ízűek, összetett és bogyós gyümölcsös tónusokkal.

Magassági tartomány: többnyire 1700 – 1800 méter tengerszint feletti magasságban teremnek
Szüret: november – december
Gyakori ízjegyek: Bergamott, bogyós gyümölcsök, citromfű
Test: Gazdag, testes

Milyen a kenyai kávé?

A kenyai kávék azonban a régiótól, a fajtától és az alkalmazott feldolgozási módszertől függően rendkívül sokféle ízzel és árnyalattal rendelkeznek. Ez egy hatalmas ország, sokféle kultúrával és szokással, és sok mindent kínál azoknak, akik szeretnének elmerülni az egyes régiókban. A legjobb kenyai kávék az ízek teljes spektrumát nyújthatják a fejlett ízleléssel rendelkezők számára. A kenyai kávék többnyire nedvesen feldolgozott (mosott) zöld kávék – vastagok és testük általában telt vagy közepes.

Kenyában azonban nem csak kávét termesztenek – a tea valójában népszerűbb helyben, a kávéültetvények pedig rendszertelenül és szétszórtan helyezkednek el az avokádó- és diófák sokkal nagyobb ligetes ültetvényei között.

 A kenyai kávé karaktere

Az erőteljes édességéről és karakteréről ismert kenyai kávé kóstolási jegyzetei azt mutatják, hogy rezonáns, intenzív ízeket mutat, határozott boros gazdagsággal és száraz, boros utóízzel, amely hasonló az etióp Harrarhoz, de testesebb, mint az etióp kávéké.

Legjobb kenyai kávék

A jó kenyai kávé élénk, mégis tiszta és ropogós, általában nagyon kiegyensúlyozott. A citrusfélék jegyei jelen lehetnek, akár bors is, a szederrel együtt. A kenyai kávé utóíze eléggé száraz lehet, citromos ízzel, vagy esetleg boros ízzel.

A legjobb kenyai kávék azok, amelyeket frissen pörkölnek a helyi kávépörkölők, akik közvetlenül Kenyában dolgoznak együtt a közvetítőkkel és a gazdákkal. Az ellátási lánc átláthatósága segít a pörkölőknek visszajelzést adni a gazdáknak, akik így kiigazíthatják a termesztést és a feldolgozást.

Hasonlóképpen, a farmerek képesek értesíteni a pörkölőket a kávékban bekövetkező váratlan változásokról és fejleményekről, hogy azok kiigazíthassák a pörkölési folyamatot.

Ízjegyek

Kenya fennsíkjain, magasan fekvő területeken termesztik a világ legjobb prémium minőségű ínyenc kávékülönlegességeit. A telt testtel, kellemes savassággal, gazdag ízzel és virágos tónusokkal átszőtt illatos aromával rendelkező kenyai kávét „ínyencek csészéjeként” ismerik. Egy csésze kenyai kávét többek között azért tartanak a világ legjobb kávéi között számon, mert nagyon jellegzetes ízvilággal rendelkezik

Ugyancsak élvezetes a boros utóíz, amely bogyós gyümölcsök és citrusfélék jegyeit mutatja. A kenyai kávét jellemzően nedves eljárással dolgozzák fel, és erőteljes karakteréről és erős édességéről ismert. A kenyai kávé ropogós és élénk, gyakran hasonlítják egy finom etiópiai Harrarhoz, de testesebb és összességében gazdagabb ízű, mint az etiópiai kávék. A különböző ízek nagyban eltérhetnek az egyes régiókban, és minden egyes megye egyedi változatokat készít a magasan értékelt kenyai kávébabokból.

A legtöbb piacon vásárolt kávé kiváló minőségű, de nehéz (ha nem lehetetlen) megkülönböztetni az adott régiót. A legmagasabbra értékelt kenyai kávékat a Kenya AA besorolásúak, amelyek a legnagyobb kávébabok, állítólag több aromás olajjal rendelkeznek.

Kiemelt cikkek

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Szeretnél specialty kávékkal kapcsolatos érdekességekről, főzési technikákról és receptekről olvasni? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre!